Osaaminen

Puhtausalan osaamisen kehittäminen otti hybridiloikan

Yksi Puhtausala ry:n tärkeimmistä tehtävistä on jäsentensä ja koko puhtausalan osaamisen kehittäminen. Tavoitteena on tehdä koulutukset mahdollisimman helposti saavutettaviksi monimuotoisilla toteutusvaihtoehdoilla.
Puhtausalan osaamisen kehittäminen otti hybridiloikan
Teksti Miia Manner

13.10.2022

Puhtausala ry:n koulutusasiantuntija Outi Komi aloitti tehtävässään vuosi sitten, ja on ollut siitä lähtien mukana kehittämässä koulutusten digiloikkaa. Muun muassa oppimisympäristöissä on tehty tämän vuoden aikana uudistuksia ja luotu digi-oppimisen ja pedagogiikan verkostoja, joihin kuuluu alan osaajia, asiantuntijoita ja ammattilaisia. 

Komi kertoo, että uudistusten taustalla on se, että ammattitaitoisen työvoiman saatavuus on entistä kriittisempää.  Oppiminen tehdään innostavaksi ja opiskelumahdollisuudet joustaviksi.   

– Samoista työntekijöistä kilpailevat useat eri alat. Lisäksi tarvitsemme kansainvälisiä työntekijöitä enemmän kuin koskaan aiemmin. Työvoiman kansainvälistymisen myötä toimintaympäristö on muuttunut ja samanaikaisesti työvoiman tarve on valtava. Tarvitsemme helppoja keinoja siihen, että alkuvaiheessa uudet tekijät saavat puhtauden ja siivouksen perusasiat haltuun. 

Ammattitaitoisen työvoiman saatavuus on entistä kriittisempää.

Uusittu verkko-oppimisympäristö on juuri avattu; digioppimisen ja pedagogian yhteistyökumppaniksi valittiin Xoompoint. Tarjolla on muun muassa verkkokursseja, jotka on suunnattu alalle tuleville ihmisille. 

– Koulutuksissa on siirrytty hybridimalliin eli osallistuja voi yleensä tehdä itse valinnan, osallistuuko koulutukseen etänä vai paikan päällä.

Kohderyhmänä ovat erityisesti uudet alalle tulevat työntekijät, jotka ovat mahdollisesti jo rekrytointiprosessissa.

Outi Komi

– Tavoitteena on, että nämä henkilöt oppisivat perusasiat verkkokurssilla ja näyttäisivät osaamistaan testeillä. Oppiminen jatkuu työpaikalla työnantajan perehdytyksellä. Verkkokurssiaineisto on myös työpaikan perehdyttäjien ja ohjaajien hyvänä tukena!

Verkkokurssiaineisto on myös työpaikan perehdyttäjien ja ohjaajien hyvänä tukena.

Puhtausalan verkkokurssit ja testaukset tulevat olemaan tärkeässä roolissa tulevaisuudessa, sillä uusien ihmisten alalle saamisen lisäksi puhtauden erityisosaamisen todentamisessa on verkkokursseilla ja testeillä tärkeä rooli.

– Koulutusten sisällöt tehdään verkostomaisesti hyödyntäen eri alojen asiantuntijoita, viranomaistahoja ja päättäjiä. Työntekijöiden kouluttamisen lisäksi on tietysti tärkeää myös se, että asiantuntijoille, esihenkilöille ja johdolle on tarjolla koulutuksia ja tapahtumia oman osaamisen kehittämiseen, Komi sanoo. 

Uudessa verkko-oppimisympäristössä on jo julkaistu Siivouksen perusteet verkkokurssi sekä siivouksen laadun Insta 800 -osaamisen moduulien verkkokurssit ja osaamistestit. Syksyn aikana on tulossa sote-puhtausosaamisen verkkokurssikokonaisuus ja sote-puhtausosaamisen testi, jonka osalta tavoitteena on, että kaikki sotealan puhtauden kanssa työskentelevät suorittaisivat kurssin ja testin. Myös rakennusten P1-laatutason loppusiivouksen osaamiskurssi- ja testi on tulossa marraskuun aikana. Kurssit suoritetaan omatoimisesti ja omaan tahtiin. Organisaatiot voivat ottaa ne myös käyttöön osana omaa perehdytystä.

Lisäksi aluekouluttajaverkosto toteuttaa ympäri Suomen räätälöityjä koulutuksia entiseen tapaan. 

– Lisäyksenä aluekoulutuksiin vielä, että niitäkin voi toki järjestää etä- tai hybridikoulutuksina. Meidän tehtävämme on auttaa yrityksiä ja organisaatiota kohti yhteistä visiota tehdä Suomesta maailman siistein ja puhtain maa, Komi päättää. 

Puhtausala ry