VaikuttavuusPuhtausala-lehti

Siistijä Saana Tyni

Kun Saana Tyni saa tilaisuuden puhua alan ammattilaisille, hän puhuu aina alan arvostuksesta.
Siistijä Saana Tyni
Teksti Miia Manner Kuvat Atte Leskinen

13.12.2022

Arvostus alaa kohtaan lähtee alan sisältä, meistä itsestämme, Saana Tyni sanoo napakasti.
– Emme itse saa sortua puhumaan huonomaineisesta alasta. Arvostuksen pitää lähteä meistä itsestämme. Jos se ei lähde meistä itsestämme, niin se ei lähde mistään.

Tynin oma arvostus puhtausalaa kohtaan kumpuaa niin luonteesta kuin lapsuudesta.
– Molemmat mummoni olivat alalla, toinen siivouksen parissa ja toinen kotitalousopettajana. Luulen, että oma kiinnostukseni syttyi heidän kauttaan. Meillä on suvussa myös monta jynssäriä ja olen pienestä pitäen ahdistunut sotkusta. Kun pikkutyttönä jaoin sisareni kanssa huoneen, laitoin lakanan jakamaan tilan, sillä halusin pitää oman puoleni järjestyksessä.

Vikkelä luonne vie eteenpäin

Tynin polku keskisuuren yrityksen toimitusjohtajaksi on kulkenut monen vaiheen kautta.
– Olen perheestä, missä oli 15 lasta. Olen ollut aina vikkelä luonne ja aina puuhaamassa jotain. Kun muille oli ihan ok mennä kotiin illaksi pelaamaan supermariota, niin minulle se ei riittänyt.
Tyni järjesti vapaa-ajallaan jyrsijä- ja koiranäyttelyitä ja veti kerhotoimintaa nuorille. Kouluaikoinaan Tyni teki myös 4H:n kautta siivouskeikkaa kylän ikäihmisille.
– Pidin työstä todella paljon, mutta ajauduin kuitenkin toiselle alalle. Kun tapasin puolisoni ulkomailla, päätimme, että perustamme jonain päivänä yrityksen yhdessä.

Suomeen palattuaan Tyni ei halunnut palata kultasepänliikkeeseen, missä oli työskennellyt ennen ulkomaille lähtöä.
– Pienessä liikkeessä seinät olivat tulleet vastaan, joten lähdin myymään pölynimureita ovelta ovelle ja siitä sitten lipsahdin puhtausalalle.
Imureita myydessään asiakkailta tuli kyselyjä, voisiko hän siivota kodeissa, joiden ovilla kävi.
– Otin ensin kolme asiakasta, mutta sana lähti kiirimään nopeasti ja yhtäkkiä olikin kalenteri täynnä. Silloin elettiin vuotta 2010 ja sillä tiellä olen edelleen, enkä ole katunut.

Hyvä työnantajuus kantaa

Saana Tynin yritys Koti Puhtaaksi kasvaa kovaa vauhtia.
– Meille tulee niin paljon työhakemuksia, että voimme valita työntekijät. Kunnianhimoinen tavoite on toki kasvaa, mutta myös saada muunkin maailman siivouksen standardit pohjoismaiselle tasolle.
Matka ei ole ollut kaikista suorin.

– Vuonna 2018 eräs kilpailijoistamme, joka oli tuohon aikaan Suomen suurin kotisiivousyritys, osti yrityksemme osakekannan. Puolisoni kävi neuvotteluja, en ollut itse kovin innostunut koko ajatuksesta, mutta saimme niin hyvän tarjouksen, että päätimme tarttua siihen.
Yritysten tiet kuitenkin erkanivat nopeasti, noin puolentoista kuukauden kuluttua kaupasta. Tyni kertoo, että kokemus opetti ja siitä jäi hyvät muistot.
– Saimme paljon neuvoja, että kauppoja ei kannattaisi perua. Meillä oli kuitenkin vahva tunne, että se täytyy tehdä. Kaupan peruuntumisen jälkeen, jonka teimme täysin yhteisymmärryksessä ostajaosapuolen kanssa, loimme omalle henkilökunnalle osakejärjestelmän.

Tapahtuneen jälkeen yrityksessä avautui uusi sivu, ja tällä hetkellä Koti Puhtaaksi on Suomen suurin kotisiivousyritys. Työntekijöitä on tällä hetkellä reilu 400.
– Ei osakejärjestelmä helppo kokonaisuus ole. On enemmän ihmisiä, kenelle raportoida ja kenen kanssa sopia asioista, mutta olen aina ajatellut, ettei helppoa kuulu ollakaan.

Sekään ei ole helppoa, ettei ole työntekijöitä, Tyni huomauttaa.
– Me saamme tosiaan niin paljon hakemuksia, että voimme valita työntekijät, mutta osakejärjestelmä ei tietenkään ole ainoa asia. Hyvästä työnantajuudesta huolehtiminen on tärkeää, eikä raha todellakaan korvaa kaikkea. Huono johtaminen on iso puute monilla aloilla.
Tyni viittaa hoitoalaan, ja mainitsee, että hoitoalankin vetovoima kohoaisi paremmalla johtamisella.
– Alalla kuin alalla hyvällä johtamisella saa hyviä asioita aikaiseksi. Tutkimustenkin mukaan palkka jää työssä viihtyvyyden taakse. Lisäksi asenne ihmisiä kohtaan heijastuu työntekijöihin ja heidän kauttaan työn jälkeen.

Tyni myöntää olevansa perfektionisti, ja sanoo, että luottamus ihmisiin on kaksisuuntainen tie.
– Ihmisiin pitää aina luottaa, kunnes toisin todetaan. Jotta välttäisin nämä toisin toteamiset, olemme luoneet prosessit ja tietyt raamit, miten toimimme. On olemassa ihmisiä, jotka haluavat vapauksia ja niitä, jotka eivät halua mitään vapauksia ja kaikille pitää pystyä olemaan yhtä hyvä työnantaja. Erilaisten ihmisten kanssa toimiessa olen todennut, että prosessit kantavat. Lisäksi uskon aidon kohtaamisen ja kuuntelemisen voimaan. Ongelmia ja kehitettävää on koko ajan meilläkin, mutta otteen tulee koko ajan olla kehittävä.

Kaikki omistajat ovat työntekijöitä

Osakejärjestelmän lisäksi Koti Puhtaaksi on saanut useita palkintoja hyvästä työnantajuudesta.
– Meidät on valittu muun muassa Euroopan parhaaksi siivousalan työnantajaksi. Työntekijät arvostavat näitä palkintoja.

Tyni kertoo, että Great Place to work -tutkimuksessa kaksi kolmasosaa arviosta tulee työntekijöiltä ja yksi kolmannes johdolta, eli vastausten pitää vastata toisiaan.
– Johto ei voi kertoa asioita, jotka eivät pidä työntekijöiden mielestä paikkansa.
Omistajia Koti Puhtaaksi Oy:ssä on tällä hetkellä yhteensä 31.
– Kaikki omistajat ovat työntekijöitä. Kaikki osakkeet ovat a-sarjaa, sillä mielestäni muuten ei voida puhua omistuksesta, jos sen avulla ei voi tienata eikä saada äänioikeutta.

Tällä hetkellä osakkeita voi ostaa koeajan jälkeen ja jos irtisanoutuu, niin osakkeet lunastetaan takaisin.
Voitto jaetaan omistajien kesken tasan omistussuhteiden mukaisesti.
– Minulla on ainakin toistaiseksi vielä enemmistö, ja loput osakkeet jakautuvat melko tasan.

Saila Tyni (oik.) työskentelee sisarensa Saanan Tynin kanssa.

Työvoimapula ei kosketa tällä hetkellä Tynin yritystä, mutta hän mainitsee, että se on koko yhteiskuntaa koskettava ongelma.
– Suhtaudumme nöyrästi siihen, että ongelma voi koskettaa meitäkin lähitulevaisuudessa.
Sillä välin hän haluaa kohottaa alan mainetta.
– Ennen kun nuori kertoi suvulleen, että hän lähtee siivousalalle, niin todennäköisesti perhe kyseenalaisti valinnan. Puhtausalan arvostus oli alhainen. Nyt alan vetovoima tosin on kasvanut selkeästi.

Tyni sanoo, että yksi iso tekijä alan arvostukseen on ollut palkkataso.
– Sitä pitäisi päästä nostamaan laajemmin. Olin pettynyt viime keväisiin TES-korotuksiin. Kahden prosentin korotus on liian pieni, etenkin kun ottaa huomioon sen, kuinka paljon elinkustannukset ovat nousseet.
– Taidan olla hieman poikkeuksellinen työnantaja, kun ajattelen näin, mutta olen huomannut, että en ole enää tämän ajatuksen kanssa yksin.
Tyni sanoo, ettei se auta, että yksi työnantaja nostaa palkkoja.
– Se saattaa vain vaikeuttaa tilannetta isossa kuvassa. Siksi on tärkeää, että korotukset lähtisivät vähittäispalkkaneuvottelupöydistä.

Suomalainen puhtaus koko maailmaan

Tynillä on henkilökohtainen missio levittää pohjoismainen puhtaus koko maailmaan.
– Meillä Suomessa ja muissa Pohjoismaissa välineet, siivouksen taso ja ymmärrys puhtaudesta ovat ihan omalla tasolla. Koko maailma olisi terveempi, jos meidän siivousstandardit leviäisivät maailmalle.

Lisäksi hän haluaisi, että siivouksen käyttäminen rangaistuskeinona jäisi pois.
– Siivous ei saa olla rangaistus. Minulla on kotonani kaksi koekaniinia, 5- ja 7-vuotiaat lapset, kenelle opetan, että se voi olla myös kivaa ja hauskaa.
Siivoamme yhdessä kotona, ja se saa olla kivaa! Sydämessäni läikähti vähän aikaa sitten, kun 5-vuotias poikani sanoi, että tykkää siivoamisesta ja bussissa 7-vuotias tyttöni putsasi kosteuspyyhkeillä kaiteita.

Tyni toivoo, että kotisiivouksen osalta esimerkiksi robotiikkaa saataisiin lisää.
– Kehitys on hitaampaa ja haastavampaa kuin ammattipuolella. Kodeissa on ahdasta, erilaisia tiloja ja pintoja. Viimeisen kymmenen vuoden aikana ekologisuus on kehittynyt todella paljon ja se on hienoa.

Tynillä itsellään ei ole puhtausalan koulutusta.
Hän on suorittanut useita erilaisia kursseja mutta tutkintoa alalta ei ole.
– Bisnesosaajan pitää osata palkata ihmisiä, joilla on osaamista. Haluaisinkin painottaa alalla myös sitä, että tarvitsemme eri alojen osaajia, ei pelkästään puhtausalan ammattilaisia.

Tyni on ilahtunut siitä, että ala ei ole enää niin näkymätön kuin aiemmin.
– Esimerkiksi Auri Kananen ja Puhki-hanke ovat päässeet hyvin mediassa esiin. Aurikanasia tarvitsemme ehdottomasti lisää: esimerkkejä nuorille, jotka ovat somessa koko ajan katselemassa maailmaa.
Aurin viesti on positiivinen: Siivoaminen on siistiä ja sitä pitää levittää, päättää Tyni.

Puhtausala ry